Zatvoriť menu +
0
Späť na prehľad

Síla porce aneb Proč se inspirovat stolováním Japonců

V Japonsku se jídlo obvykle podává na malých talířcích a v mističkách namísto jednoho obřího talíře. Jejich večeře je ve znamení ochutnávání. A studie napovídají, že to dělají správně. Ukázalo se totiž, že když dostaneme na talíř hodně jídla, máme sklony celé ho sníst. Právě servírování malých porcí by mohlo být tím nejlepším receptem ke zdravému životnímu stylu nebo redukci váhy.

Síla porce aneb Proč se inspirovat stolováním Japonců

Když se dá člověku velká porce, sní podle studie z univerzity v Illinois až o 45 % víc jídla, než kdyby dostával najíst postupně. To znamená jak dobré, tak špatné zprávy. Špatné proto, že studie dokazuje, že lidé konzumují jídlo skoro bezhlavě. Dobrou zprávou ovšem budiž fakt, že své mozky můžeme zkusit začít používat dřív, než začneme jíst, a vytěžíme z toho. Stačila by i taková maličkost, jako začít si nandávat jídlo na menší talířek. Už to vám pomůže jíst méně. A nejspíš si toho ani nevšimnete.

Japonská dieta obsahuje ale ještě pět nezanedbatelných položek, které na vás obezitu nepřivolají:

Rýže

Hromadu rýže. Konkrétně asi 6x víc rýže, než průměrně jíte. Japonci si ji dávají ke všemu. I ke snídani. Jako nízkotučný zdroj karbohydrátů vás totiž dokáže nasytit i svým relativně nízkým počtem kalorií.

Zelenina

Japonsko je zeleninovým královstvím. Ke jídlu Japonci připravují třeba až pět druhů zeleniny a nikdy se jí nepřejí. Ať už ji mírně povaří ve vývaru, nebo lehce osmaží na kapce oleje, vždy si dají pozor, aby neztratila potřebné živiny.

Ryby

Pěkně mastné jako losos, tuňák, makrela nebo sardinky – jsou ideálním zdrojem omega 3 nenasycených mastných kyselin. Ty jsou známé svým pozitivním vlivem na cévní systém. Na rozdíl od zbytku světa, ve kterém obvykle ryby tvoří ryby jen 2 % jídelníčku, jedí Japonci rybu až 5x častěji. Což mimo jiné znamená, že konzumují méně červeného masa, které ho jiné národy jedí až příliš.

Sója

Sója a výrobky z ní jsou zdrojem proteinů a obsahují méně nasycených tuků. 

Ovoce

Ovoce jako sladká tečka na konec. Japonský dezert často sestává pouze z čerstvého ovoce. Pokud si Japonci dopřejí některý ze „západních“ dezertů, pak často mnohem menší porci, než jakou býváme zvyklí.

A ještě tip na závěr hodování: zkuste občas vyměnit kávu za zdravý japonský zelený čaj. 

Další články na podobné téma:

Potraviny tvořené z více než 90 % vodou aneb i jídlem proti dehydrataci (nejen v zimě)

Náš mozek funguje jako semafor, jen opačně

Aktuálne

S aplikáciou NextLife máte o vašom zdraví vždy prehľad.

06.02.2020 | Prinášame nové funkcie ako na webový portál, tak aj do aplikácie pre systém Android a IOS. Zdravotní poradcovia, zdieľanie dát s lekármi, karta pacienta, grafické znázornenie vývoja výsledkov v čase a mnoho ďalšieho. Neváhajte a vyzkúšajte.
CELÝ ČLÁNOK

Rozdávame poukazy na vyšetrenie

07.01.2019 | Na január a február sme si pre vás pripravili poukazy na vyšetrenie zdarma. Sledujte náš Facebook!
CELÝ ČLÁNOK

Teraz je možné objednať si jednotlivé metódy vyšetrení!

10.01.2018 | Chýba vám vo vybranom zdravotnom balíčku konkrétna metóda? Alebo by ste si radi zakúpili iba konkrétne metódy vyšetrení podľa odporúčaní vášho lekára? Nie je to vôbec problém. Okrem objednávania celých balíčkov je už možné objednať si aj jednotlivé metódy vyšetrení.    Kde nájdete jednotlivé metódy? V hornej lište prejdite na „Objednávku zdravotných balíčkov“ a prepnite sa na „Jednotlivé vyšetrenia“. Potom už len pokračujte v nákupe tak, ako ste zvyknutí.  Ak ste u nás ešte nikdy nekupovali žiadne vyšetrenie a neviete ako ďalej, môžete sa pozrieť aj do stručného alebo podrobného návodu „Ako na NextLife App“.
CELÝ ČLÁNOK
ZOBRAZIŤ ĎALŠIE...

Už máte našu aplikáciu?

Majte svoje zdravie pod kontrolou priamo vo svojom smartfóne.
Aplikácia NEXTLIFE je teraz dostupná ZDARMA v App Store aj v Google Play.